8. 5. 2021.

Zaviri iza pozornice drugog Job Fair Meetupa

Organizatorice drugog Job Fair Meetupa u zajedničkom intervjuu otkrivaju tajne organizacije i noviteta ovogodišnjeg Meetupa!

Ovogodišnje organizatorice drugog Job Fair Meetupa, Nikolinu Relić, stručnu suradnicu u centru karijera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te Ivonu Martinović, studentica FER-a i volonterku KSET-a, posjeli smo na vruće stolice i ispitali ih pitanja s kojima se nisu susrele do sada kako bi saznali sve o organizaciji i provedbi Meetupa koji će od 10. do 14. svibnja studentima tehničkih usmjerenja diljem Hrvatske omogućiti upoznavanje sa novitetima na tržištu rada, stjecane korisnih znanja i vještina te umrežavanje sa predstavnicima 56 tehnoloških poduzeća.

Prvenstveno, zanima nas uviđate li trend među poduzećima koja se prijavljuju na sada već drugi Job Fair Meetup i je li taj trend odgovarajući s obzirom na potražnju koju su studenti izrazili prošle godine svojom prisutnosti na pojedinim danima? 

“Najviše poduzeća koja se prijave dolazi iz Web&Mobile i ICT industrija, a s druge strane je i veliki broj studenata zainteresiran upravo za ta područja.”, odgovara nam Ivona. Također, napominje kako se svake godine trude proširiti asortiman sadržaja kako bi svatko mogao pronaći nešto sebi zanimljivo za sudjelovati. 

Što je po vama, kao organizatoricama, najbitnije da posjetitelji nakon Job Fair Meetupa „ponesu“  sa sobom (osim, naravno, praske i posla)?

Iako će neki pomisliti da se na Job Fair Meetup dolazi samo kako bi se pronašao posao ili praksa, ovaj događaj je puno više od toga. Studenti dolaze radi upoznavanja s radom poduzeća ili raspitivanja o određenim pozicijama koje ih zanimaju jer još uvijek nisu sigurni za koje bi se područje odlučili. Također, na Meetupu, s obzirom na to da je osmišljen kao mala konferencija, studenti mogu saznati najnovije informacije o trendovima u području koje iz zanima na talkovima i panel raspravama te se okušati u različitim vještinama uz aktivnosti na radionicama.”, odgovara nam Nikolina, dok Ivona s druge strane naglašava neformalnu i opuštenu atmosferu Meetupa koja je osvježenje naspram dosadnog i dugotrajnog pretraživanja posla putem Interneta.

Možete li nam dati neke detalje organizacije i ispričati kako izgledaju pripreme događaja?

Odgovor nas naravno nije začudio: “Pripreme za događaj traju skoro pola godine jer je događaj dosta kompleksan i uključuje jako puno sudionika. Iako je tako, užitak je sudjelovati u cjelokupnom procesu organizacije i pripreme u kojem uvijek postoje neke izvanredne situacije koje je potrebno što efikasnije riješiti. Organizacija započinje prvim sastancima voditelja organizacije sa strane FER-a i KSET-a, koji kreću prije Božića.”, objašnjava nam Nikolina. 

Ivona daje drugačiju perspektivu: “Sastanke vezane uz organizaciju održavamo jednom tjedno, a ostatak tjedna međusobno razmijenimo mnogo poruka i poziva putem Slacka. Organizacijski tim sastoji se od brojnih podtimova jer upravo oni omogućuju da iz godine u godinu održimo odličan događaj na koji se i poduzeća i studenti redovito vraćaju, a neki od njih su: IT tim, PR tim, Dizajn tim, Video tim, tim za fotografiranje, tim za poslovnu korespondenciju itd."

Ima li na ovogodišnjem Job Fair Meetupu nekih noviteta? Ako da, kojih?

Iako organizatorice navode kako su i ove godine htjele zadržali isti oblik Meetupa kao i prošle godine, no, zbog epideomioloških mjera Meetup će se izvesti hibridno: na FER-u se održavaju radionice, a iz KSET-u se talkovi, umrežavanja i panel rasprave sele u online svijet. 

Hot talk, dodaju, će ove godine dobiti natjecateljsku notu s obzirom na to da ovogodišnji sudionik, Tomislav Car iz Infinuma, može oboriti broj bodova prošlogodišnjeg sudionika. 

Osim toga, Nikolina ističe da je da povećan broj poduzeća te se početak Meetupa pomaknuo za raniji termin, tj. od 10 sati.

Znamo da ste zadovoljni prošlogodišnjim odazivom studenata, ali nas zanima jesu li studenti zadovoljni?  Na koji način to provjeravate?

Ivona odgovara kako su studenti jako zadovoljni Meetupom, sviđa im se neformalna atmosfera gdje opušteno mogu razgovarati s predstavnicima poduzeća i pitati ih sve što ih zanima. Osim, uživo u intervjuima, povratne informacije dobivaju i od predstavnika poduzeća koji su iz prve ruke uvidjeli studentsku želju ne samo za zaposlenjem, već konkretnim znanjem u industriji.

Nikolina s druge strane ističe kako su prošle godine dojmove prikupljali iz razgovora sa studentima, a poduzeća su imala priliku ispuniti anketu s povratnom informacijom, što im je u planu provesti ove godine i među studentima, s obzirom na to da nam je svaka povratna informacija vrijedna i korisna za poboljšanje idućeg Meetupa. “Ono što smo saznali iz razgovora je to da se studentima najviše svidjela mogućnost direktne komunikacije s poduzećima jer su tako saznali više informacija o radnom mjestu, poduzeću i industriji koja ih zanima. Ovaj događaj im je, kako često navode, odličan način da stupe u kontakt s predstavnicima poduzeća, koja im se inače možda čine i nedostupna, i da osnaže svoje vještine predstavljanja i umrežavanja.” nastavlja u svom odgovoru Nikolina.

Za kraj nas zanima što je sa studentima koji ne studiraju na fakultetu STEM usmjerenja? Mogu li se i on prijaviti na Job Fair Meetup?  Koje su mogućnosti studenata koji žele raditi u IT području, spremni su učiti i napredovati, ali nisu na STEM fakultetu? 

Na Meetup je dobrodošao svatko koga zanima specifična tematika pojedinih radionica, talkova i panel rasprava. Smatramo da na Meetupu studenti na svim sadržajima mogu jako puno toga naučiti, bilo to specifična znanja i vještina ili karijerne savjete koje većinom nemaju prilike saznati na fakultetu. Ideja cijelog događaja je smanjiti jaz između akademske i gospodarske zajednice i pružiti priliku studentima da se upoznaju s načinom funkcionira tzv. stvarnog svijeta.", odgovara nam Ivona koja je i prije nego što je ušla u organizacijske vode bila vjerni posjetitelj Job Fair Meetupa, upravo iz razloga dodatne edukacije i informiranja u svrhu svojeg daljnjeg usmjeravanja.

Nikolina, kao i Ivona objašnjava da je Job Fair Meetup otvorenog tipa te su dobrodošli svi zainteresirani studenti i mladi ljudi koje zanimaju područja iz kojih poduzeća koja sudjeluju dolaze. Također, niti lokacija nije problem s obzirom na to da će se događaju moći pristupiti i online, tako da se na događaj mogu prijaviti i oni koji u tom periodu neće biti u Zagrebu. 

Prijave traju tijekom Meetupa!

Ivona i Nikolina, pozivaju sve zainteresirane da se prijave na događaj i ostave svoj životopis u bazi jer će poduzeća moći vidjeti životopise svih studenata. Prijaviti se možete u samo 3 koraka koristeći svoj životopis te predloži novi slogan Meetupa i osvoji novi mobitel! 

Job Fair Meetup organizira se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite u trenutku održavanja.

Za više informacija prati naš blog na internetskoj stranici, lajkaj nas na Facebooku, prati na Instagramu i pretplati se na naš YouTube kanal. Drugi Job Fair Meetup organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Zadnje objave

Job Fair Meetup
KSET © 2021
Sva prava pridržana
Pitanja i odgovori
Kontakt
Job Fair
jobfair@fer.hr
Unska 3, Zagreb
Prati nas
InstagramFacebookYoutubeLinkedIn
Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. Više informacija