panel

ponedjeljak | 16:00 | KSET

Električni automobili

Tijekom proteklog desetljeća razvoj električnih automobila kao ekološki prihvatljive i održive platforme doživio je procvat. Mnoge kompanije na tržištu, neke nove a neke i starije kojima ovo donedavno nije bio fokus proizvodnje plasirale su fenomenalne proizvode koji vožnju čine stvarno ugodnim iskustvom. Pored svih tih uspjeha ipak postoji par pitanja koja valja razriješiti; Koliko smo daleko od toga da domet električnih automobila bude jednak ili bolji od klasičnih? Kada će brzina punjenja baterije odgovarati brzini točenja dizela u motor? Koje tehnološke prepreke nas ograničavaju u primjeni električnih automobila na onoj razini koju želimo? Zašto su električni automobili i dalje luksuz te u kojem će trenutku konačne postati kao Renault 4 - auto za svakoga? Odgovore potražite u ovoj panel raspravi.

o sudionicima

Rimac Automobili
David Romić pridružio se Rimac Automobilima kao Embedded Software Engineer prije gotovo 3 godine nakon završenog smjera elektroničko i računalno inženjerstvo na FER-u. Ubrzo nakon toga postaje voditelj teama za razvoj BMS-a (Battery Management Systems) embedded softwarea, a danas radi kao Manager Embedded Software odjela koji broji preko 30 inženjera.
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić izvanredni je profesor na Zavodu za visoki napon i energetiku koji je magistrirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Tijekom svojeg doktorata proveo je 3 mjeseca istraživanja na Sveučilištu Castilla-La Mancha u Ciudad Realu. Uz to, za vrijeme post doktorata bio je istraživač na Sveučilištu u Washingtonu. Projekti na kojima je sudjelovao bili su na temu obnovljive energije, tržište energije, planiranje i analizu elektroenergetskog sustava te integraciju električnih vozila i sustava za skladištenje što ga čini stručnjakom za temu električnih automobila.