KONČAR-GIM

talk

ponedjeljak | 15:00 | KSET

Zašto nitko ne spominje hidroenergiju

Struju, točnije, razliku potencijala uzimamo zdravo za gotovo, osim ako njen udar nismo doživjeli na vlastitoj koži. No, čak i tada ne razmišljamo iz kojeg je izvora ta struja došla. 26,5% ukupno proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora energije, a najveći postotak, 16,4% (ukupno proizvedene energije) dolazi iz hidroenergije. Konkretno, u 2019. kroz hidroenergiju proizvedeno je 4 306 TWh što je dovoljno za godišnje opskrbljivanje energijom bilijun ljudi. Zašto je onda hidroenergija zanemarena? Znate li da u Hrvatskoj postoji renomirani proizvđač hidrogeneratora, koji već više od 60 godina svojom kvalitetom stoji uz bok najvećim svjetskim proizvođačima? Kako je biti Project Manager u poduzeću čiji su hidrogeneratori prepoznati u više od 50 država svijeta te koji su izazovi i ljepote našeg posla, ali i kakve su mogućnosti za razvoj Vaše buduće karijere, pokušati će dočarati će Vlado Poljančić, bivši FERovac i voditelj odjela za Upravljanje projektima u poduzeću KONČAR- Generatori i Motori.

O predavaču

Svestrani inženjer elektrotehnike, Vladimir Poljančić obitavao je na FER-u do 2007., gdje bi osim stjecanja baznih znanja i vještina na smjeru Elektrostrojarstvo i Automatizacija rado zasvirao gitaru, tamburu ili slično. Dosadašnjih 13 godina karijere odradio je kao glavni projektant sinkronih hidrogeneratora u tvrtki KONČAR Generatori i Motori, te je sa velikim zanosom prema iskustvu projektiranja, proizvodnje, radova na terenu obišao svijet stekavši zanimljiva mišljenja u struci, svjetonazorima, raznim aspektima u radu. Danas radi kao rukovoditelj odjela Prodaje i Upravljanja Projektima kao katalizator i promotor dobre volje i lijepe strane inače iznimno zanimljive struke. Odrastanje u prirodi u Gorskog Kotara, te bavljenje raznim društvenim i tehničkim aktivnostima, od poljoprivrede, opće bravarije, preko elektronike do bavljenja glazbom Vladimir smatra bitnim faktorima za uspjeh rada na interdisciplinarnom području čiji su bitni nositelji na kraju ljudi, odnosno zaposlenici.

O poduzeću

KONČAR-GENERATORI I MOTORI d.d. jedan je od rijetkih proizvođača ove vrste opreme u svijetu te jedini u ovom dijelu Europe. Razlog tomu je što rotacijski električni strojevi pripadaju skupini vrlo složenih tehnoloških proizvoda. Danas, posvećujući pažnju stjecanju novih tehničkih znanja te znanja i vještina u ugovaranju, vođenju projekata i zadovoljstvu kupaca, a oslanjajući se na ljudski potencijal kao nositelj razvoja poduzeća, stojimo uz bok i konkuriramo najvećim svjetskim dobavljačima ove opreme. Naši generatori nalaze se u elektranama diljem svijeta, a do sada smo isporučili preko 600 jedinica, težine često veće od 300 tona i snaga do 300 MVA.